Granit

je dubinska magmatska stena. Široko je rasprostranjen u zemljinoj kori. Nastao je hlađenjem i učvršćenjem užarene magme u unutrašnjosti Zemlje. Jedan je od najtvrđih materijala. Pošto je čvrst i otporan materijal često se koristi u građevinarstvu. Stari Egipćani su ga koristili za izgradnju obeliska. Prosečna gustoća granita je 2750 kilograma po metru kubnom. Reč granit dolazi od latinske reči -{granum}-, koja znači zrno. Za razliku od drugih magmatskih stena granit nije nađen na Mesecu.

Mermer ili mramor

je metamorfna stena nastala ponovnom kristalizacijom krečnjaka i dolomita. Mermer je u građevinarstvu cenjen kao ukrasni kamen, a značajna je i njegova primena u vajarstvu. Najpoznatije i najveće nalazište kvalitetnog mermera je u Karari u Italiji. Iz njega su nastala najpoznatija vajarska dela renesanse iz ruke Mikelanđela.

TRAVERTIN

Travertin je karbonska sedimentna stena koju karakteriše naglašena trakasta građa i šupljikavost. Javlja se u širokoj paleti boja: od bele, srebrno sive fo žute, crvene i tamno braon. Prilično je jednostavan za obradu i odlično se glača. Koristi se i kod enterijera i kod eksterijera, gde vremenski uslovi to dozvoljavaju.